DE VERZAMELING SLUITZEGELSWAT ZIJN SLUITZEGELS?BIJZONDERHEDENLEVENSMIDDELENOVERIGE ZEGELS
Archief NORP ZWOLLE
WAT ZIJN SLUITZEGELS?

  

 

Als je goed op onderstaande Kwatta-zegel kijkt, zie je hoe met de toenmalige druktechnieken (litho of steendruk) zulke prachtige resultaten werden bereikt. De ware grootte van deze zegel is 55x35 mm.

Sluitzegels zijn zegels van (gegomd) papier veelal met afmetingen van ca 2,5 x 4,5 cm met een afbeelding die aansluit bij het doel waarvoor ze worden gebruikt. Sluitzegels worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Een deel van de zegels zou nu stickers genoemd worden.

Als verzegeling,
waardoor de koper kan zien dat de verpakking na sluiting in de fabriek niet is geopend door derden

 
   

                                           

 

Voor reclamedoeleinden: De reclamesluitzegels waren oorspronkelijk verkleinde uitvoeringen van de reclameposters die op de, overal in de stad staande, reclamezuilen geplakt werden. (Met dank aan Wim Grem die me daarop wees). Vooral in de periode van 1900 tot 1919 zijn ze verschenen. Er waren fabrikanten die ze insloten bij hun produkten. Al snel werden ze verzameld. Zo heeft ook mijn vader zijn verzameling opgebouwd. De reclame(sluit)zegels kunnen ook vergeleken worden met de huidige voetbalplaatjes.
In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden ook vellen met zegels van verschillende ondernemingen verspreid. Het was dan de bedoeling dat je door ruilen zoveel mogelijk zegels van een bepaald merk verzamelde. Bij een bepaald aantal zegels kwam je in aanmerking voor het afgebeelde produkt. In Zwolle was op de hoek van de Molenweg en de Van Ittersumstraat een winkelier, FRUITEMA genaamd, die op de late zaterdagmiddag vanaf zijn balkon die vellen naar beneden gooide. Er kwamen massa's kinderen op af. Wij vonden het zo spannend dat we thuis dat naspeelden. Boven aan de trap gooide dan een van ons oude ansichtkaarten e.d. naar beneden en de nadre kinderen probeerden daarvan zoveel mogelijk exemplaren op te rapen. FRUITEMAATJE SPELEN noemden we dat.

   

Als actiemiddel op brieven.
 
     
   
Oude sluitzegels blijken in nog meer verzamelingen voor te komen en worden ook regelmatig op Markplaats.nl aangeboden en gezocht. Op twee door mij via Marktplaats aangekochte zegels kwam ik op de achterzijde vermeldingen tegen, die meer over de betekenis van de zegels onthulden.

 

Op de volgende pagina's van deze website wordt een aantal (series) sluitzegels nader toegelicht. De overige zegels uit de verzameling zijn opgenoemen in de fotogalerij.

DE VERZAMELING SLUITZEGELSWAT ZIJN SLUITZEGELS?BIJZONDERHEDENLEVENSMIDDELENOVERIGE ZEGELS